Presentation

Dagarna tillsammans med mina hundar ger mig förutom en massa kärlek och energi, en spännande kunskap om hundar och insikt i flockbeteenden. Bloggen handlar om vårt vardagsliv. Kanske lyckas jag förmedla lite av den kunskap som jag får ta del av. Varje dag lär jag mig något nytt och det inspirerar mig. Jag hoppas att du vill följa med oss!

Hundarna

Julya född 2019-07-08

Julya är vår nyaste familjemedlem. En skön tjej som är full av nyfikenhet och aktivitet. Vi tänkte ut på utställningar tillsammans

Yenna född 2015-06-15

Yenna är en lekfull intensiv hund med stor uthållighet. Nyligen flyttade hon till Finland med dotter och sambo, och hos dem kan hon få mycket mer kärlek och uppmärksamhet.

Ellyot född 2014-09-04

Ellyot kom som valp från Finland till oss. Det är en hund med ett hjärta av guld och väldigt mycket spring i benen. Under en period bodde han hos en dotter men är nu tillbaka.

Unny född 2012-07-02

Unny är den första valpen som kom in i vår flock. Hon är en speciell tik som har gett mig flera nya perspektiv. Idag har hon o husse ett väldigt starkt band. 

Hyalmar född 2009-11-16

Det finns ingen som ger mig så mycket kärlek som Hyalmar. Flera gånger dagligen kräver han kramar och inget stoppar honom, jag är älskad! Vi har tillsammans sprungit runt i många ringar med stor framgång!

Tyra född 2006-07-13
Tyra

Tyra är äldsta dotterns hund och från vår andra kull. Deras band har varit så starkt att jag har bara varit substitut då hon inte varit hemma. Idag är hon en äldre dam med selektivt hörsel men luktsinnet är kvar, mat! 

o jag

Jag uppe på Sälens högsta topp tillsammans med Tyra, Yenna, Hyalmar o Ellyot

Ett gammalt foto när Bamse och jag hade erövrat ett 1a pris i öppen klass viltspår med högsta möjliga poäng.

Maya o jag med vårt specialtrick No hands. 

Jag är så tacksam för mina hundar då de har gett mig så många upplevelser, utvecklat mig som människa och lärt mig så mycket om livet!

Vår första hund Bamse betydde mycket för hela vår familj och för mig blev han en vägvisare i livet. Han var mitt ständiga sällskap då jag blev sjuk. Tillsammans fick vi många spännande upplevelser och jag lärde mig mycket om att vara hundägare. När det senare blev flera hundar i huset så fick jag möjlighet att studera deras interaktioner, olika personligheter och flockbeteenden. Det var början på mitt sökande efter ännu mer kunskap om hundar och jag började läsa hund-etologi för Lars Fält, en ettårig utbildning som förlängdes med helgträffar under flera år.

Efter de första tio åren inträffade en tragisk händelse som gav mig helt ett nytt perspektiv om hundarnas sinnesstämning och deras känsloliv. 2009 förlorade min Maya sin valpkull och hon visade tydligt sin sorg genom att gråta högljutt. Efter den händelsen så förstod jag att mitt förnuftstänkande aldrig kunde förklara hundarnas beteende men med min sensitiva känslighet kunde jag få en djupare förståelse för varför de reagerar och hur de kommunicerar. Den förändringen utvecklade ett annat förhållningssätt till hundarna vilket snabbt visade positivt resultat och förbättrade relationerna till hundarna. 

Min egen hundflock har gett mig bra förutsättningar att förstå hur mycket mitt eget beteende också påverkar relationerna mellan oss alla. Idag jobbar jag gärna med hundägare som vill utveckla sitt eget hundägare. Mycket handlar om ta reda på vad vi själva gör och hur vi reagerar för att därefter förstå varför hunden agerar. Det ger oss möjligheten att med vårt kroppsspråk kunna prata rätt språk med sin hund. Det i kombination med att läsa av sinnesstämningen stärker relationen till hunden.

Parallellt med mina egna studier har jag också fyllt på med kunskap från flera utbildningar, kurser och seminarium. 

  • Hundinstruktör, SBK
  • Uppfödarutbildningen, SKK
  • Hund-etologi, Lars Fält
  • Hundens beteende, Linköpings Universitet
  • Hundens evolution, genetik och beteende, Stockholms Universitet
  • Flera distanskurser på universitet inom ämnena människa och hund
  • Avelskurs SKK för avelsråd samt flera helgseminarium
  • Helgkurs i Nose Work för Ron Gaunt
  • Därtill flera kortare kurser, utbildningar och seminarium
  • Jag har också haft några uppdrag i olika föreningar som avelsråd och ordförande i rasklubb och som kassör i den lokala brukshundklubben. 
 

Tillsammans med hundarna har jag varit aktiv på utställningar och även tränat lydnad, agility, personsök, personspår, viltspår, nose work och så trick förstås! 

Genom åren så har jag haft några valpkullar. Den förberedande avelsplaneringen inspirerar mig väldigt mycket. Det är så spännande att försöka lista ut vilken hane som matchar tiken bäst, nästan som ett detektivarbete. När väl valparna kommer visas de första resultatet och de följande veckorna är väldigt spännande. Sedan börjar nästa viktiga matchning, rätt hund till rätt ägare. Att sedan få följa alla och deras utveckling, ja det är det bästa med att vara uppfödare. 

Jag har haft förmånen att vara tillsammans med mina hundar hela dagarna och det har gett mig möjligheten att  inhämta mycket kunskap under lång tid och fått följa några generationer. Det har varit en stor tröst i sorgen att inte kunna arbeta. I den här bloggen hoppas jag kunna dela med mig lite av den erfarenhet och kunskap som jag har skaffat mig. Jag börjar direkt genom att skriva LEK, LEK o mera LEK, det skapar RELATION som ger TRYGGHET!

o de som fortfarande är med oss men inte på promenaderna

Bamse 1999-05-26 - 2012-06-13

Bamse var vår första hund och han kom till oss när han var 8 månader. Han betyder så mycket för hela familjen! Han var en spjuver som bestämde mycket själv och det finns många roliga historier om Bamse!

Dolly 2000-02-01 - 2013-08-10

Dolly importerades från Nederländerna vid 11 månaders ålder. Hon kom till oss som 4-åring. Jag är så otroligt imponerad och tacksam för denna härliga hund och hon bjöd på så många skratt!

Maya 2014-04-15 - 2015-10-21

Maya är från den första kullen och blev min träningshund. Hon var mycket intensiv och älskade att träna och vi tränade väldigt mycket. Hon har stor betydelse för min kunskap idag!